Trpin-Strojegradnja-Menina-Robotska-celica-za-sestavo-trug-naslovna-zamenjaj

O PROJEKTU

Menina – Robotska celica za sestavo krst

 

Robotska celica je namenjena za avtomatsko sestavo krst. Celica vsebuje dva robota, vpenjalno mizo za sestavne elemente krste, avtomatski saržer za vlaganje peres v ustnike ter vlagalno mizo za podne krst. Vsak izmed dveh robotov ima več funkcij oziroma več orodij.

Robot 1 tako skrbi za lasersko skeniranje vogalov krst, kjer izmeri pozicije vseh štirih robov krste in na podlagi vseh meritev opravi optimalno pozicioniranje in vlaganje v okvir krste. Prav tako opravi prenos podna krste iz zalogovnika na postajo za nanos lepila, pri čemer so uporabljena vakuumska prijemala z vakuumskim ejektorjem, ki ustvarja vakuum s pomočjo stisnjenega zraka. Vakuumska prijemala imajo nameščeno peno, ki omogoča optimalno tesnjenje in prilagajanje površini.

Za nanašanje lepila je uporabljena avtomatska dozirna pištola, ki je nameščena na nosilcu nad zalogovno mizo podnov. Poleg slednjih dveh nalog pa robotska celica skrbi tudi za prenos podna na krsto in za vrtanje lukenj z vgrajenim vrtalnim agregatom. Robotska celica 2 ima nalogo zabijanja peres v vogale krste ter zabijanje sponk v poden krste. Slednje je potrebno ročno polniti, zaloga pa zadostuje za sestavo 20 krst.

Za zabijanje peres v vogale krste je na robotu vgrajena klasična pištola za zabijanje žebljev, pod njo pa so na vrtljivi enoti montirani štirje ustniki/zalogovniki za peresa. Polnjenje peres v stacionarni zalogovnik poteka ročno, avtonomija zalogovnika pa je 300 peres, kar zadošča za sestavo 70 krst.

Na robotski celici so kot zalogovniki za peresa uporabljeni štirje posebni ustniki, v katere se iz stacionarnega zalogovnika avtomatsko naložijo peresa. Zaloga na robotu zadostuje za zabijanje ene strani krste. Pri zabijanju se ustnik zavrti natančno pod iglo pištole, ki pero zabije. Peresa se v ustnike napolnijo na postaji za vlaganje peres.

Na istem robotu je vgrajena tudi avtomatska pištola za zabijanje klasičnih sponk. Vrtljiva vpenjalna miza omogoča obdelavo krste iz zgornje in spodnje strani. Čas sestave krste znaša minuto in petdeset sekund.

PROCES

  • Idejna zasnova in načrtovanje
  • 3D izris modelov – SolidWorks
  • Izdelava delavniške dokumentacije
  • Simulacija delovanja v okolju Robotstudio
  • Izdelava robotske celice
  • Montaža
  • Ožičenje
  • Programiranje robotov
  • Izdelava navodil za uporabo
  • Izdelava CE dokumentacija

POSLOVNI PARTNER

Oglejte si delovanje robotske celice na primeru sestave krst

Mnenje zadovoljnega naročnika sledi kmalu.

Potrebujete pomoč pri robotizaciji proizvodnje ali specifični strojegradnji obdelavi?